Welkom bij   POMMONA

 


Lijstenmakerij van POMMONA  bevindt zich aan de Bosweg 18 in Hoogersmilde bij Stichting Phusis.


Welkom bij de lijstenmakerij Pommona , dé ambachtelijke lijstenmakerij van Noord-Nederland.

Voor meer informatie kunt u bellen of mailen naar onze lijstenmakerij:

Tel. 0629204451. email: info@pommona.nl

Wij zijn op afspraak open.  

De lijstenmakerij is een onderdeel van Pommona en is reeds zo’n 15 jaar een begrip geweest in  Stadskanaal en omstreken. Dankzij de deskundigheid en creativiteit van Tedja Duyvesteijn is uw in te lijsten werk of uw te restaureren werk in goede handen en nu in Hoogersmilde.

Of het nu gaat om een reproductie, een handwerk, grafiek of een origineel schilderij, alles wat voor u belangrijk en kostbaar is, lijsten wij in. Ook bijzondere inlijstingen gaan wij niet uit de weg.

Verschillende werkzaamheden zijn o.a.: 

 • Inlijsten zowel oude als nieuwe schilderwerken, vele soorten lijsten op maat maken.
 • Passe-partout snijden in meer dan 100 kleuren, passe-partout van zijde, linnen of velours.
 • Restaureren van oude lijsten o.a. met ornamenten, waarvan u het verschil niet kan zien.
 • Restaureren van oude meesters, olieverf of acryl.  (gaatjes, scheurtjes of verf die is losgeraakt)
 • Oude spiegels uit grootmoeders tijd restaureren en eventueel spiegel vervangen.
 • Meestal zijn mensen zich niet bewust dat een schilderij van zolder uit Oma’s tijd, mooi opgeknapt kunnen worden.
 • Opnieuw inlijsten van oude schilderijen, schoonmaken en opnieuw vernissen.
 • Richt restaurants, bedrijfjes, kantoren, kapperszaken in, met spiegels groot of klein, facet geslepen, moderne of klassieke schilderijen en het inlijsten van bijhorende prenten of foto’s.
 •  Restaureren voor verschillende antiekwinkels, antiek is mooi, maar het moet niet kapot zijn.

 

Lijsten zijn aan mode onderhevig, naast het traditionele zijn ook moderne trends in de collectie. U heeft een keuze uit onnoemelijk veel verschillende profielen in zowel hout als aluminium. De combinaties zijn daardoor eindeloos. Natuurlijk zult u bij uw keuze, indien u dat wenst, van een deskundig advies worden voorzien.

Naast de speciale maten is er een uitgebreid aanbod van standaard maten. Allemaal goede kwaliteit, met glas en uiteraard ook met ophanging, direct mee te nemen en ook iets voordeliger dan maatwerk.

PASSE - PARTOUT

Een inlijsting staat met passe-partout niet alleen erg fraai, het beschermt, en het houdt ook het werk van het glas af.

Een passe-partout is er in iedere kleur van de regenboog. Zowel binnen als buitenmaten wordt op elk gewenst formaat gesneden, natuurlijk met het schuine randje.

In passe-partouts zijn verschillende soorten kwaliteit. Voor een normale poster (welke niet eeuwig meegaat) is het niet nodig om een zuurvrij (dus duurder) passe-partout te gebruiken. Maar bij een ets of zeefdruk is dit wel belangrijk in verband met de conservering van het (kunst)werk    

 • Een passe-partout schept een rustige achtergrond voor de afbeelding.
 • De afbeelding krijgt meer zeggingskracht.
 • Details komen beter naar voren.
 • De ruimtelijke werking wordt versterkt.
 • Een passe-partout geeft cachet en allure.
 • Met een passe-partout kunnen tal van originele, individuele omlijstingen worden gecreëerd c.q. afgestemd op motief en omgeving.   

EEN PASSE-PARTOUT BESCHERMT

 • Het voorkomt beschadigingen door direct contact met het glas
 • En biedt bescherming tegen vergeling en veroudering in museumkwaliteit voor zeer lange duur.

TIPS EN TRUCS RONDOM HET PASSE-PARTOUT

 • Ton-sur-ton kleurencombinaties scheppen een harmonische eenheid tussen afbeelding, passe-partout en lijst.
 • Het passe-partout oogt evenwichtiger, wanneer de onderrand iets breder is dan de bovenrand.
 • Bij gekleurde passe-partouts zorgen contrasterende facetranden voor een fraai accent.

GLAS

Een niet onbelangrijk onderdeel van een inlijsting is het soort glas dat ervoor geplaatst wordt. Het meest gebruikt is gewoon helder glas maar er zijn meer mogelijkheden, zoals ontspiegeld glas (eenzijdig geëtst), doch mooier en helderder dan het traditionele glas, welke aan 2 kanten ontspiegeld is. Bij de keuze van het soort glas dient u met meerdere omstandigheden rekening te houden. Museumglas behoort ook tot de mogelijkheden. Wij zullen u optimaal adviseren omtrent een keuze in het type glas.  

RESTAURATIE

Een schilder kiest heel bewust zijn kleuren voor zijn onderwerp, brengt fijnzinnige kleurmengingen aan en bedenkt voor de kleinste details contrasterende kleuren om deze goed tot hun recht te laten komen. Het kleurgebruik en de manier van schilderen heeft u waarschijnlijk bijzonder aangesproken, waardoor u besloot dit specifieke schilderij tot de uwe te maken. Hangend aan de muur, gebeurt er iets met het schilderij, niet in enkele dagen, maar met de loop der jaren verkleurt het schilderij, en worden de nuances doffer en minder duidelijk waar te nemen.

Veel mensen zijn geneigd om het schilderij te laten zoals het is, onwetend dat een goede restaurateur er weer diepte, glans en kleur in laat terugkomen: het schilderij wordt teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat.

Wist u dat een olieverf schilderij ongeveer om de 7 a 10 jaar schoongemaakt dient te worden en voorzien van een nieuwe vernislaag? Dit tot behoud van uw schilderij. Het voorkomt uitdroging en barsten van de verf ( het zogenaamde craquelé ). Olieverf slaat na bepaalde tijd “dood" (dat wil zeggen dat de olie in de verf verdroogt, waardoor de kleuren flets en dus doods worden).Na een oppervlakte reiniging ziet uw schilderij er weer fris uit. 

Bij onze lijstenmakerij kunt u deze oppervlakte reiniging laten toepassen. De oude vernislaag wordt, met het erop zittende vuil verwijderd en er wordt een nieuwe vernislaag weer aangebracht. Het beste is om met uw schilderij langs te komen zodat wij ter plekke kunnen beoordelen hoe vuil uw schilderij is. Aan de hand van de grootte van het schilderij en de mate van vuilheid bepalen wij de prijs. Tevens verrichten wij kleine herstelwerkzaamheden zoals het dichten van gaten in de kapotte lijsten als het doek zelf,  het eventueel bijschilderen van oude doeken, het opnieuw opspannen van doek, mits in goede staat.

Voor meer informatie kunt u bellen of mailen naar onze lijstenmakerij:

Tel. 0629204451. email: info@pommona.nl

Wij zijn op afspraak open.  

Behandelingen

De werkzaamheden variëren van ‘eenvoudig’ schoonmaken en het opnieuw vernissen van een schilderij, tot meer ingrijpende handelingen als bijvoorbeeld het repareren van scheuren, het vastzetten van losse verf of het herstellen van een gebroken paneel.

Onze mogelijkheden:

 • verwijderen oude vernislaag
 • aanbrengen nieuwe vernislaag
 • retoucheren
 • vastzetten losse verfdelen
 • uitspieën spieraam
 • scheurhechten 
 • craquelèbehandeling

 

 • Lijstenmakerij  POMMONA verzorgt:

  - Inlijsten van aquarellen en gravures
  - Inlijsten bedrijfspresentaties
  - Inlijsten diploma's
  - Inlijsten reproducties
  - Inlijsten posters
  - Inlijsten geboortekaartjes (bv. foto)
  - Inlijsten zeefdrukken en litho's
  - Inlijsten batik en borduurwerkjes
  - Inlijsten schilderijen
  - Inlijsten t-shirts (kleding)
  - Inlijsten antiek papierwerk
  - Inlijsten foto's